"Schabaillies' briekenoven"

Beschrijving

Nr. 97-99. Z.g. "Schabaillies' briekenoven". Voormalige steenbakkerij opgericht in 1885 door A. Schabaillie, naar verluidt in werking tot ca. 1971, en thans in afbraak. Na de volledige mechanisatie telde het bedrijf in 1958 nog 28 arbeiders, met jaarlijkse produktie van 5.000.000 gewone bakstenen bestemd voor de Westhoek en vnl. de kust; exploitatieterreinen van 9 ha.

Steenbakkerijcomplex tot ca. 1980 nog bestaand uit een tunneloven met bijhorende schoorsteen gedateerd "A.S. 1911" d.m.v. lichtere bakstenen, een laag bijgebouwtje op dezelfde wijze gedateerd "A.S. 1912" in de r. zijgevel, een Jongere grote ringoven met hoge, geringde ronde schoorsteen, en recentere droogloodsen: een "buitendrogerij" en een "binnendrogerij". Bij l.g. werd voor het drogen van de vormelingen warmte van de ringoven gerecupereerd: een buizensysteem met warme lucht verbond de baksteenoven met de aanpalende drooginstallatie.

Huidig uitzicht gereduceerd tot de voor de helft ontmantelde ringoven met schouw aanleunend tegen de droogloodsen; ten W., deels gesloopt nutsgebouwtje van 1912. De kleiputten ten N. van het complex, fungeren thans als stortplaats. Aan de straat: voormalige conciƫrgewoning en kantoor, uit XIX d; thans met vernieuwd bakstenen gevelparement (nr. 99) van gerecupereerd afbraakmateriaal.

Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine