erfgoedobject

Hotel de la Station

bouwkundig element
ID
30907
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30907

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel de la Station
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Vroegere 'Hotel de la station', volgens overschilderd opschrift van de voorgevel en verweerd opschrift van de rechter zijgevel, oorspronkelijk gelegen schuin tegenover het station (gesloopt); thans burgerhuis.

Alleenstaand breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met Vlaamse pannen, uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Lijstgevel van donkerrode baksteen verlevendigd door middel van lichtgrijze beschildering voor plint, casementen van de borstwering, en doorgetrokken druiplijst van de getoogde muuropeningen met arduinen lekdrempel. Kruisramen. Verdiepte deur met houten tochtportaaltje. Analoge achtergevel, echter met weglating van de beschildering. Rechter zijpuntgevel: hart- en ruitvormige metselaarstekens van lichtere bakstenen onder het kruisteken van de geveltop. Links, haaks aanleunend lang koetsgebouw van één bouwlaag onder zadeldak met mechanische pannen. Verankerde baksteenbouw. Puntgevel met schuifpoort.

 


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hotel de la Station [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30907 (Geraadpleegd op )