Beschrijving

Hoeve gelegen ten zuidoosten van de Vleterbeek en nog deels omzoomd met doornhaag. Losse, bakstenen bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom een begraasd erf met toegangshek aan straatzijde; omlopende stoepen van kasseien en bakstenen rondom het boerenhuis en de stal; erachter, putvaalt met bakstenen wanden. Boomgaardresten en met knotpopulieren omzoomde drenkplaats respectievelijk ten noordwesten en ten zuiden

Ten noordwesten van het erf, boerenhuis van vijf traveeën + twee opkamertraveeën rechts onder doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), met overstekende dakrand op houten modillons. Achtergevel met behouden opkamertravee van stijl- en regelwerk met lemen vullingen, vermoedelijk wijzend op oude kern uit het vierde kwart van de 18de eeuw - eerste kwart van de 19de eeuw, versteend in de tweede helft van de 19de eeuw. Verankerde bakstenen erfgevel met rechthoekige muuropeningen onder strekse latei; betegelde onderdorpels. 19de-eeuws houtwerk: beluikte kozijnvensters en kozijndeur.

Achtergevel. Links, behouden opkamer: twee eenvoudige rechthoekige kozijnvensters met kleine roedeverdeling, diefijzers en luiken. Rechts, nieuw aanbouwsel. Bakstenen zijpuntgevels. Rechter zijgevel: twee getoogde kelderopeningen onder het blind opkamervenster, en twee beluikte rechthoekige kozijnvensters op de zolderverdieping. Recent laag aanbouwsel tegen de linker zijgevel.

Ten oosten, stalgebouw van circa zeven traveeën onder overstekend zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen) op houten modillons; jaartal 1862 op gevelsteen in de rechter zijgevel. Verankerde donkerrode baksteenbouw. Rechthoekige muuropeningen onder meer met kozijnconstructie. Rechter zijpuntgevel: laadluik met rechthoekig kozijn opgenomen in getoogde omlijsting van gele bakstenen, en dito ruitvormig metselaarstekentje in de geveltop.

Ten noordoosten, kleinere stalgebouwtjes uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Ten noorden, bakstenen hopast (nok loodrecht op het boerenhuis, mechanische pannen) met erin opgenomen bakhuisje tegen de rechter zijpuntgevel, uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?).

Ten zuiden en ten oosten, recente loodsen; volgens de bewoners onder meer ter vervanging van een in 1975 door brand vernielde schuur met jaarsteen 1863 (ten zuiden).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine