Hoeve

Beschrijving

Nr. 26. Hoeve gelegen ten Z.O. van de Vleterbeek en nog deels omzoomd met doornhaag. Losse, bakstenen bestanddelen van één bouwl. onder zadeldaken rondom een begraasd erf met toegangshek aan straatzijde; omlopende stoepen van kasseien en bakstenen rondom het boerenhuis en de stal; erachter, putvaalt met bakstenen wanden. Boomgaardresten en met knotpopulieren omzoomde drenkplaats resp. ten N.W. en Z.

Ten N.W. van het erf, boerenhuis van vijf trav. + twee opkamertrav. r. onder doorlopend zadeldak (n // straat, Vlaamse pannen), met overstekende dakrand op houten modillons. Achtergevel met behouden opkamertrav. van stijl- en regelwerk met lemen vullingen, vermoedelijk wijzend op oude kern uit XVIII d-XIX a, versteend in XIX B. Verankerde bakstenen erfgevel met rechth. muuropeningen onder strekse latei; betegelde onderdorpels. XIX-houtwerk: beluikte kozijnvensters en kozijndeur.

Achtergevel. L., behouden opkamer: twee eenvoudige rechth. kozijnvensters met kleine roedenverdeling, diefijzers en luiken. R., nieuw aanbouwsel. Bakstenen zijpuntgevels. R. zijgevel: twee getoogde kelderopeningen onder het blind opkamervenster, en twee beluikte rechth. kozijnvensters op de zolderverd. Recent laag aanbouwsel tegen de l. zijgevel.

Ten 0., stalgebouw van ca. zeven trav. Onder overstekend zadeldak (nlboerenhuis, Vlaamse pannen) op houten modillons; jaartal 1862 op gevelsteen in de r. zijgevel. Verankerde donkerrode baksteenbouw. Rechth. muuropeningen o.m. met kozijnconstructie. R. zijpuntgevel: laadluik met rechth. kozijn opgenomen in getoogde omlijsting van gelebakstenen, endito ruitvormigmetselaarstekentje in de geveltop.

Ten N.O., kleinere stalgebouwtjes uit XIX d. Ten N., bakstenen hopast (n boerenhuis, mechanische pannen) met erin opgenomen bakhuisje tegen de r. zijpuntgevel, uit XIX d (?).

Ten Z. en 0., recente loodsen; vlg. de bewoners o.m. ter vervanging van een in 1975 door brand vernielde schuur met jaarsteen 1863 (ten Z.).

Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine