is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Aan de Schreve
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Aan de Schreve
Deze vaststelling was geldig van tot
Aan de straat gelegen hoeve heden genaamd 'Aan de Schreve'; hoevetoerisme. Losse, lage bestanddelen van verankerde baksteen onder zadeldaken met Vlaamse pannen, met overstekende dakrand op houten modillons, gegroepeerd rondom een met grint bedekt rechthoekig erf; hek aan straatzijde. Ten zuidoosten: drenkplaats in de nabijheid van de hopast.
Ten noordwesten van het erf: boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type met stal van circa vijf traveeën links + enkelhuis van vijf traveeën rechts, onder doorlopende bedaking; jaartal 1909 van uitstekende baksteenkoppen in de rechter zijpuntgevel, wijzend op de vernieuwing van het vermoedelijk van 1805 daterend boerenhuis (zie jaartal van het verdwenen, achteraan aanleunend bakhuis van vakwerk). Recent aangepaste muuropeningen, voorheen met kozijnen. Rechter zijpuntgevel: getoogd nisje in vlakke omlijsting met kruisbekroning, tussen de twee zolderluiken; recenter laag aanbouwsel onder lessenaarsdak.
Ten zuidoosten: hopast (nokrichting parallel aan het boerenhuis); zelfde jaartal 1909 met bijkomende initialen 'E.V.M.' in de linker zijpuntgevel. Erfgevel met vernieuwd bakstenen gevelparement. Twee behouden gekken.
Voorts recentere gebouwen onder meer nieuwe varkensstal ten zuidwesten.
Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)