erfgoedobject

Afspanning In de leene

bouwkundig element
ID: 30918   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30918

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Afspanning In de leene
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

'In de leene. Estaminet' volgens opschrift van geschilderde puilijst en uithangbord. Vroeger vermoedelijk het bestuurlijke centrum van de heerlijkheid de Pontpepers. Benaming verwijzend naar de nabijgelegen Lenebeek; tevens herinnering aan de in 1900 afgebrande houten staakmolen, op de Ferrariskaart (1771-1778) aangeduid als de 'Lene Molen'. 19de-eeuwse herberg van het type afspanning, gelegen aan het kruispunt bij de Korte Lene- en de Lenestraat; moestuin rechts; achterliggend erf met in onbruik zijnde hopast.

Afspanning met ordonnantie: dwarsschuur - stal - woongedeelte van een opkamertravee links en twee traveeën - herberg met enkelhuisopstand van vier traveeën. Eén bouwlaag onder onderbroken zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Verankerde donkere baksteenbouw; in de 20ste eeuw versteende dwarsschuur (zie jongere bakstenen en de planken- en golfplatenbeschieting van de rechter zijpuntgevel). Rechthoekige muuropeningen, bij het woon- en herberggedeelte met behouden strekse latei, onderdorpel van gele tegels aansluitend bij een cordonvormende lekdrempel rechts, en licht verdiepte kozijnconstructies voor ramen en deur. Rechter zijpuntgevel: soortgelijke kozijnvensters, echter met recentere T-verdeling op de zolderverdieping. Interieur: ruime gelagzaal met houten zoldering; balksloffen met ijzeren bevestigingsbouten.

 


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1989


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Afspanning In de leene [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30918 (Geraadpleegd op 30-10-2020)