'In de leene. Estaminet' volgens opschrift van geschilderde puilijst en uithangbord. Vroeger vermoedelijk het bestuurlijke centrum van de heerlijkheid de Pontpepers. Benaming verwijzend naar de nabijgelegen Lenebeek; tevens herinnering aan de in 1900 afgebrande houten staakmolen, op de Ferrariskaart (1771-1778) aangeduid als de 'Lene Molen'. 19de-eeuwse herberg van het type afspanning, gelegen aan het kruispunt bij de Korte Lene- en de Lenestraat; moestuin rechts; achterliggend erf met in onbruik zijnde hopast.
Afspanning met ordonnantie: dwarsschuur - stal - woongedeelte van een opkamertravee links en twee traveeën - herberg met enkelhuisopstand van vier traveeën. Eén bouwlaag onder onderbroken zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Verankerde donkere baksteenbouw; in de 20ste eeuw versteende dwarsschuur (zie jongere bakstenen en de planken- en golfplatenbeschieting van de rechter zijpuntgevel). Rechthoekige muuropeningen, bij het woon- en herberggedeelte met behouden strekse latei, onderdorpel van gele tegels aansluitend bij een cordonvormende lekdrempel rechts, en licht verdiepte kozijnconstructies voor ramen en deur. Rechter zijpuntgevel: soortgelijke kozijnvensters, echter met recentere T-verdeling op de zolderverdieping. Interieur: ruime gelagzaal met houten zoldering; balksloffen met ijzeren bevestigingsbouten.
Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout. Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)