erfgoedobject

Gemeentehuis van Rijmenam

bouwkundig element
ID: 3092   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3092

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Rijmenam
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpsplein
  Deze bescherming is geldig sinds 02-05-1985

Beschrijving

Samen met de aanpalende school en onderwijzerswoning gebouwd circa 1907 naar ontwerp van de provinciale architect E. Careels van 1905.

Neogotisch geïnspireerd breedhuis van drie traveeën en één bouwlaag met souterrain, onder een leien zadeldak (nok parallel aan de straat), met getrapt dakvenster (vier treden en overhoekse top). Bakstenen lijstgevel met polygonale arkeltorentjes en decoratieve verwerking van natuursteen voor onder meer muurbanden, omlijstingen, aflijnende neogotische balustrade en trapleuning. Rechts een markant perron met steektrap en neogotische portiek met trapgevel (drie treden met overhoekse top). Kruiskozijnen met typische drielobmotieven in het boogveld; rechthoekige vensters en tudorboogdeur in souterrain.

Deels aangepaste linker zijgevel met aangebouwde polygonale toren.

Sober interieur met links in de hal gedenkplaat verwijzend naar de laatste gemeenteraad in 1976 en raadzaal met eenvoudige Vlaamse schouw.

 • Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, plannen 5, Rijmenam-centrum, dossier 2.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 1997


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Jongensschool met onderwijzerswoning

 • Is deel van
  Sint-Maartensberg

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gemeentehuis van Rijmenam [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3092 (Geraadpleegd op 09-07-2020)