erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
30929
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30929

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalige herenwoning op de hoek bij de Deken De Bolaan. Onder meer volgens nog enkele tot in 1986 bewaarde interieurelementen (twee schouwen en stucbepleisteringen) vermoedelijk gebouwd in het laatste kwart van de 18de eeuw-eerste kwart van de 19de eeuw. Het pand gaat echter mogelijk terug op de oudere kern van een diephuis volgens de toenmalige achtergevel (lijstgevel) onderbroken door een puntgevel met hoek- en horizontale banden van lichtere bakstenen. Het herenhuis werd vanaf 1909 bewoond door brouwer N. Bataille, waarnaar de inmiddels gesloopte achterliggende brouwerij verwijst; sinds 1966 fungeerde het gebouw als secretariaat van de Middenstand. Onlangs werd het verbouwd en uitgebreid met nieuwe bouw (Deken De Bolaan nummer 1) tot N.C.M.V. -centrum.

Behouden voorgevel van acht traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd zadeldak (nokrichting parallel aan de straat). Bakstenen pilastergevel - volgens foto van 1919 toen een bepleisterde lijstgevel - mogelijk daterend uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Linker zijgevel voor de verbouwing gecementeerd met imitatiebanden, heden van baksteen met geblokte penanten.

  • TILLIE W. & COSSEY S. 1983: Terugblik. Oude straatgezichten in de Hoppestad, Poperinge, 29.

Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1989


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30929 (Geraadpleegd op 18-06-2021)