Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Poperinge
Deelgemeente Poperinge
Straat Boeschepestraat
Locatie Boeschepestraat 4, Poperinge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Poperinge (actualisaties: 27-05-2008 - 18-06-2008).
  • Adrescontrole Poperinge (adrescontroles: 12-02-2008 - 14-02-2008).
  • Inventarisatie Poperinge (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Herenhuis: linkerdeel
gelegen te Boeschepestraat 4 (Poperinge)

Deze bescherming is geldig sinds 09-06-1995.

omvat de bescherming als monument Herenhuis: rechterdeel
gelegen te Boeschepestraat 4 (Poperinge)

Deze bescherming is geldig sinds 26-01-1987.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Nr. 4-6. Herenhuis uit XVIII d - XIX a, in XIX resp. bewoond door de families van Renynghe de Voxvrie en Tack. Vanaf ca. 1880 tot ca. 1914, klooster van Franse karmelietessen. Tot voor enkele jaren gebruikt als kantoorruimte door het Ministerie van Financiën (nr. 4); het gedeelte r. (twee trav. ) met koetspoort fungeerde tot voor kort als warenhuis tevens ondergebracht in een recenter haaks achterbouwsel (nr. 6). Gelegen rechttgov. het Oudstrijdersplein van waaruit het als blikvanger fungeert.

Dubbelhuis van acht trav. en twee bouwl. onder gebogen zadeldak (n // straat, mechanische pannen). Verankerde rode baksteenbouw. Vnl. horizontaal belijnde lijstgevel getypeerd door een smalle borstwering, met gebruik van gele baksteen voor de doorgetrokken lekdrempels, de architraaf en de geprofileerde kroonlijst met tandlijst van het hoofdgestel; ook voor de strekse lateien van de rechth. muuropeningen en de omlijsting van de korfbogige koetspoort r. Licht verdiepte kozijnen: vensters met kruisen kleine roedenverdeling (oorspronkelijk ?); paneeldeur met strekse tussendorpel en tweedelig bovenlicht met kleine roedenverdeling. Laag arduinen deurbordes; trede met afgeronde hoeken. Houten gootlijst op modillons. L. aandak met zinkbekleding.

Deels behouden interieur, vnl. met late Lodewijk XVI-inslag in de kamers aan straatzijde (begane grond, bovenverd.): stucplafond met aflijnende tandlijst, paneeldeuren o.m. vleugeldeuren met deurstuk, marmeren en houten schonwen o.m. met figuratief geschilderd medaillon op de mantel; ook rondboognis met vereenvoudigde schelpvulling (bovenverd.). Aan zijde koetsdoorgang: een driedelige kozijnconstructie waarvan de centrale deur en de vensters (schuiframen) met accoladebogige tussendorpel.

TILLIE W., Historische gevels en gebouwen. Monumentenjaar 1975, Poperinge, 1975, p. 55.

Bron: Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Boeschepestraat

Boeschepestraat (Poperinge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.