erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 30930   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30930

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Herenhuis: linkerdeel
    Deze bescherming is geldig sinds 09-06-1995

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Herenhuis: rechterdeel
    Deze bescherming is geldig sinds 26-01-1987

Beschrijving

Nr. 4-6. Herenhuis uit XVIII d - XIX a, in XIX resp. bewoond door de families van Renynghe de Voxvrie en Tack. Vanaf ca. 1880 tot ca. 1914, klooster van Franse karmelietessen. Tot voor enkele jaren gebruikt als kantoorruimte door het Ministerie van Financiën (nr. 4); het gedeelte r. (twee trav. ) met koetspoort fungeerde tot voor kort als warenhuis tevens ondergebracht in een recenter haaks achterbouwsel (nr. 6). Gelegen rechttgov. het Oudstrijdersplein van waaruit het als blikvanger fungeert.

Dubbelhuis van acht trav. en twee bouwl. onder gebogen zadeldak (n // straat, mechanische pannen). Verankerde rode baksteenbouw. Vnl. horizontaal belijnde lijstgevel getypeerd door een smalle borstwering, met gebruik van gele baksteen voor de doorgetrokken lekdrempels, de architraaf en de geprofileerde kroonlijst met tandlijst van het hoofdgestel; ook voor de strekse lateien van de rechth. muuropeningen en de omlijsting van de korfbogige koetspoort r. Licht verdiepte kozijnen: vensters met kruisen kleine roedenverdeling (oorspronkelijk ?); paneeldeur met strekse tussendorpel en tweedelig bovenlicht met kleine roedenverdeling. Laag arduinen deurbordes; trede met afgeronde hoeken. Houten gootlijst op modillons. L. aandak met zinkbekleding.

Deels behouden interieur, vnl. met late Lodewijk XVI-inslag in de kamers aan straatzijde (begane grond, bovenverd.): stucplafond met aflijnende tandlijst, paneeldeuren o.m. vleugeldeuren met deurstuk, marmeren en houten schonwen o.m. met figuratief geschilderd medaillon op de mantel; ook rondboognis met vereenvoudigde schelpvulling (bovenverd.). Aan zijde koetsdoorgang: een driedelige kozijnconstructie waarvan de centrale deur en de vensters (schuiframen) met accoladebogige tussendorpel.

TILLIE W., Historische gevels en gebouwen. Monumentenjaar 1975, Poperinge, 1975, p. 55.


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs : Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30930 (Geraadpleegd op 27-05-2019)