Classicistisch herenhuis met koetsgebouw

Gemeente Poperinge

• Adrescontrole Poperinge (adrescontroles: 12-02-2008 - 14-02-2008).
  • Inventarisatie Poperinge (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

is beschermd als monument Classicistisch herenhuis met koetsgebouw

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Classicistisch herenhuis met koetsgebouw

Beschrijving

Nr. 15. Classicistisch herenhuis met koetsgebouw r., uit XVIIIb-c; hoekpand Babbelaarstraat, waarin tuinmuur gestut d.m.v. drie steunberen. Mogelijk gebouwd in 1745 door Nicolaas François van Renynghe (1695-1766), lid van de illustere gelijknamige Poperingse familie (cf. ook interieur nr. 17).

Onderkelderd dubbelhuis van vijf trav. en twee bouwl. onder zadeldak (n // straat, leien) met twee houten dakkapellen (zadeldak). Vereenvoudigde pilastergevel met kenmerkend gebruik van afwisselend rode en gele baksteen, l.g. meer bepaald voor de architectonische versieringen. Lijstgevel met geaccentueerde deurtrav. d.m.v. kolossale pilasters met postamenten en bekronend driehoekig fronton. Voorts, getoogde en verdiepte venstertrav. met strekse latei; panelen op de borstwering en onder de rechth. benedenvensters; penanten op postament. Doorgetrokken druiplijst op de tweede bouwl., en geprofileerde gekorniste kroonlijst. Licht geprofileerde bakstenen onderdorpels bij de bovenvensters. Vermeedelijk behouden houtwerk o.m. kazijnvensters op de eerste bouwl.; grote roedenverdeling (aangepast ?). Vernieuwd deurhoutwerk (XIX d ?). Arduinen bordes van drie tr. R. zijtuitgevel: aandak afgewerkt met muurvlechtingen en topstuk, hart- en stervormig metselaarsteken van gele baksteen opgenomen in het metselverband, getoogd zoldervenster onder latei van gele baksteen; twee hoge schoorstenen o.m. een deels vernieuwde; verdwenen windwijzer. Deels verlaagd l. aandak.

R., laag koetsgebouw van rode baksteen onder zadeldak (n // straat, leien). Drie trav., o.m. geaccentueerde centrale poorttrav. met aflijnende pilasters op sokkel. Geprofileerde en gekorniste kroonlijst. oeuil-de-boeuf l. van de korfboogpoort; accoladeboogdeur in de r. poorthelft. R. zijtuitgevel met muurvlechtingen; twee getoogde venstertjes.

Naar verluidt deels behouden interieurelementen.

TILLIE W., Historische gevels en gebouwen. Monumentenjaar 1975, Poperinge, 1975, p. 51-52.