erfgoedobject

Classicistisch herenhuis met koetsgebouw

bouwkundig element
ID
30935
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30935

Juridische gevolgen

Beschrijving

Classicistisch herenhuis met koetsgebouw rechts, uit het tweede en derde kwart van de 18de eeuw. Het pand bevindt zich op de hoek met de Babbelaarstraat. Het huis werd mogelijk gebouwd in 1745 door Nicolaas François van Renynghe (1695-1766), lid van de illustere gelijknamige Poperingse familie (zie ook interieur van het burgerhuis in neorococostijl op nummer 17). De tuinmuur in de Babbelaarstraat wordt gestut door middel van drie steunberen.

Onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, leien) met twee houten dakkapellen (zadeldak). Vereenvoudigde pilastergevel met kenmerkend gebruik van afwisselend rode en gele baksteen, laatstgenoemde meer bepaald voor de architectonische versieringen. Lijstgevel met geaccentueerde deurtravee door middel van kolossale pilasters met postamenten en bekronend driehoekig fronton. Voorts, getoogde en verdiepte venstertraveeën met strekse latei; panelen op de borstwering en onder de rechthoekige benedenvensters; penanten op postament. Doorgetrokken druiplijst op de tweede bouwlaag, en geprofileerde gekorniste kroonlijst. Licht geprofileerde bakstenen onderdorpels bij de bovenvensters. Vermoedelijk behouden houtwerk onder meer kozijnvensters op de eerste bouwlaag; grote roedeverdeling (aangepast ?). Vernieuwd deurhoutwerk (laatste kwart 19de eeuw?). Arduinen bordes van drie treden. Rechter zijtuitgevel: aandak afgewerkt met muurvlechtingen en topstuk, hart- en stervormig metselaarsteken van gele baksteen opgenomen in het metselverband, getoogd zoldervenster onder latei van gele baksteen; twee hoge schoorstenen onder meer een deels vernieuwde; verdwenen windwijzer. Deels verlaagd linker aandak.

Rechts: laag koetsgebouw van rode baksteen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, leien). Drie traveeën, onder meer geaccentueerde centrale poorttravee met aflijnende pilasters op sokkel. Geprofileerde en gekorniste kroonlijst. Oeil-de-boeuf links van de korfboogpoort; accoladeboogdeur in de rechter poorthelft. Rechter zijtuitgevel met muurvlechtingen; twee getoogde venstertjes.

Naar verluidt deels behouden interieurelementen.

  • TILLIE W. 1975: Historische gevels en gebouwen, Monumentenjaar 1975, Poperinge, 51-52.

Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Classicistisch herenhuis met koetsgebouw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30935 (Geraadpleegd op )