erfgoedobject

Burgerhuis in neorococostijl

bouwkundig element
ID
30936
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30936

Juridische gevolgen

Beschrijving

Enkelhuis in neorococostijl, van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nokrichting parallel aan de straat, leien, mechanische pannen), uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Volgens oudere interieurelementen (zie infra) zou het huis echter teruggaan op een vroegere aanhorigheid van het classicistisch herenhuis met koetsgebouw op nummer 15 rechts. Gele baksteenbouw met gebruik van arduin voor de sokkel, puilijst met voluutconsoles van de aansluitende gebogen erker op de tweede bouwlaag, vleugelstukken en gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden van het brede dakvenster. Spiegelbogige muuropeningen. Deur met houten waaier.

Interieur: ingewerkt in de muur palend aan het herenhuis nummer 15: twee geschilderde 18de-eeuwse portretten door Ellieul van Jacob Bulteel en Maria Christina Floor, de voorouders van de voormalige eigenaars en bewoners - de familie van Renynghe - van de herenwoning.

  • TILLIE W. 1975: Historische gevels en gebouwen, Monumentenjaar 1975, Poperinge, 51-52.

Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in neorococostijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30936 (Geraadpleegd op )