Herenhuis tegenover de Onze-Lieve-Vrouwekruisstraat, van waaruit het als blikvanger fungeert. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een licht gebogen zadeldak met mechanische pannen (nokrichting parallel aan de straat). Het huis dateert uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Het cementeren van de voorgevel stamt mogelijk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Lijstgevel op arduinen plint met getraliede, ronde spouwgaten. De begane grond onder de puilijst wordt verlevendigd met imitatiebanden die uitstralen boven de rechthoekige muuropeningen met sluitsteen. Bovenverdieping geritmeerd door middel van smalle, gecanneleerde Corinthische pilasters, die ook fungeren als omlijsting van de rechthoekige vensters; onderdorpels op klossen waartussen ruitvormig paneel. Eenvoudig hoofdgestel. Houten gootlijst op klossen. 19de-eeuws houtwerk: T-ramen met rolluikkasten, bewerkte vleugeldeur met bovenlicht, en typische rondbogige dakkapel met radverdeling. Zijpuntgevels - onder meer beraapt links - overgaand in hoge schoorsteen; allebei met oeil-de-boeuf op de zolderverdieping.
Tegen de achtergevel, L-vormig aanbouwsel van twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit de 19de eeuw. Rechthoekige muuropeningen opgenomen in witbeschilderde omlijsting. Vensters met rolluikkasten. Deels beglaasde deur met gestileerde roedeverdeling. Glazen luifel op fijne gietijzeren zuiltjes.
Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout. Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)