Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Hoekhuis uit de 19de eeuw, bij de Onze-Lieve-Vrouwekruisstraat; twee traveeën + één afgeschuinde hoek- en deurtravee + drie traveeën en twee bouwlagen onder een afgewolfd zadeldak met mechanische pannen. De lijstgevel was volgens een foto van circa 1900 oorspronkelijk van baksteen. In het eerste kwart van de 20ste eeuw werd de gevel gecementeerd met schijnvoegen en vlakke omlijstingen voor de rechthoekige vensters. Men verbreedde toen ook twee benedenvensters tot uitstalramen onder meer in neoclassicistische houten omlijsting met gekorniste kroonlijst op modillons. De deels beglaasde paneeldeur is voorzien van twee gestileerde gietijzeren hekjes; bovenlicht geajoureerd door middel van ijzeren traliewerk.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine