Jongensschool met onderwijzerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Jongensschool met onderwijzerswoning

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpsplein

Beschrijving

Voormalige jongensschool met onderwijzerswoning, samen met het aanpalende gemeentehuis gebouwd circa 1907 naar ontwerp van de provinciale bouwmeester E. Careels van 1905.

Onderwijzerswoning met bakstenen lijstgevel van twee traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), gemarkeerd door polygonale hoektoren in de deurtravee, drielichten en rondboogdeurtje. Verwerking van natuursteen voor muurbanden, steigergaten, dorpels en tussenstijlen. Rechter zijgevel met uitgewerkte schoorsteenaanzet. Onderwijzerswoning en gemeentehuis zijn aan straatzijde verbonden door een bakstenen muur met centrale spitsboogpoort die toegang geeft tot de geplaveide speelplaats.

Ten zuidwesten van de speelplaats: schoolvleugel, haaks ingeplant op het gemeentehuis, met bakstenen lijstgevel van vier en drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). De tweede bouwlaag boven de vier linker traveeën is een uitbreiding uit de jaren 1920. Oorspronkelijk karakteristieke grote vensters voor de maximale lichtinval, heden verlaagd. Rechterdeel met kruiskozijnen op de bovenverdieping.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, plannen 5, Rijmenam-centrum, dossier 2.