erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
30947
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30947

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Kleine 19de-eeuwse hoeve met het boerenhuis-rijwoning (nokrichting loodrecht op de straat) aansluitend bij de dwarsschuur (nokrichting parallel aan de straat) rechts, en een achterliggend erf met stal en bakhuis respectievelijk ten zuidoosten en oosten. De moestuin loopt uit op de Vleterbeek. Rechts bevindt zich een weide die van de straat afgescheiden wordt door middel van een haag.

Boerenhuis van respectievelijk vijf traveeën op de eerste en drie traveeën op de tweede bouwlaag onder mank zadeldak (leien, mechanische pannen). Het 19de-eeuws uitzicht gaat echter mogelijk terug op een oudere kern, zie diephuistype en vrij steile dakhelling. Verankerde puntgevel van rode baksteen op arduinen plint; gebruik van gele bakstenen voor de strekse lateien van de rechthoekige muuropeningen. Benedenvensters met persiennes. Onderkelderde achtergevel.

Voorts, lage hoevegebouwen van verankerde donkere baksteen onder zadeldaken met Vlaamse pannen.

 


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1989


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30947 (Geraadpleegd op 15-06-2021)