Breedhuis, slagerij

Beschrijving

Nr. 125. Voormalige slagerij cf. de rundskop van het deurbovenlicht. Breedhuis van drie trav. en één bouwl. onder geknikt zadeldak (Vlaamse pannen), mogelijk uit eind XVIII echter met overwegend XIX-uitzicht. Beraapte lijstgevel op arduinen plint. Witbepleisterde kroonlijst. Dito geriemde omlijsting met rocaillesluitsteen voor de rechth. vensters met Tverdeling; verdwenen luiken. Centrale rechth. winkelpui met deur gekoppeld aan uitstalraam, opgenomen in houten omlijsting onder gekorniste kroonlijst; spiegel- en paneelversiering. Deels beglaasde winkeldeur oorspronkelijk voorzien van twee gestileerde gietijzeren hekjes naar analogie met het behouden traliewerk van het bovenlicht. Typerende gebogen dakkapellen (hout + zink) met vork- en kleine roedenverdeling. Nieuwe gootlijst. Zijpuntgevels met vrijstaand gedeelte voorzien van leienbeschieting.

Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine