19de-eeuwse hoeve

Beschrijving

Nr. 3. XIX-hoeve met losse, lage bestanddelen onder pannen zadeldaken. Centraal gelegen boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type met licht verhard voorerf; bakstenen stoep met strook in visgraatverband voor de huisdeur. Ten 0., moestuin en resten van boomgaard. Ten Z.W., dwarsschuur. Achter het boerenhuis, gebetonneerd erf met putvaalt. Ten N.W., hopast. Ten N., met knotwilgen omzoomde drenkplaats. Licht verharde oprit; aan de straat, toegangshek tussen twee linden o.m. met houten Mariakapelletje r.

Z.O.-georiƫnteerd boerenhuis met zes staltrav. l. + vijf trav. + twee opkamertrav. r., onder doorlopend zadeldak (n straat, mechanische pannen) met overstekende dakrand op houten modillons, uit XIXA. Verankerde donkerrode baksteenbouw. Woongedeelte met twee licht getoogde kelderopeningen voorzien van getralied kozijn, onder de opkamer. Voorts rechth. muuropeningen onder strekse ontlastingsboog; recentere onderdorpels van arduin. Interessant vensterhoutwerk: kruiskozijnen met halfrond profiel, kleine roedenverdeling, schuiframen en luiken. Lagere kozijndeur met eenvoudig bovenlicht. Stalgedeelte met rechth. muuropeningen onder witgekalkte rollaag; twee dichtgemetselde vensters l.; licht verdiepte kozijndeuren. Twee vernieuwde dakvensters (laadluiken) resp. boven de stal en het woongedeelte. Gr.m. soortgelijke achtergevel; centrale haakse uitbouw met keuken en voederhok onder onderbroken zadeldak. L. zijgevel: drie rechth. staldeuren, en laadluik op de zolderverd. Recenter aanbouwsel tegen de r. zijgevel.

Ten Z.W. van het boerenhuis, dwarsschuur onder overstekend zadeldak (n boerenwoning, mechanische pannen) op houten modillons, gedateerd 1852 d.m.v. lichtere bakstenen opgenomen in het metselverband van de r. zijpuntgevel. Lange wanden van stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op getrapte, bakstenen voeting. Rechth. schuurpoorten waarvan een recent dichtgemetseld. Soortgelijke wagenhuisopeningen, onder bijkomend afdak aan erfzijde. Laag bakstenen aanbouwsel onder aanleunend lessenaarsdak, centraal tegen de achtergevel. Verankerde bakstenen zijpuntgevels met rond uilegat van lichtere bakstenen.

Ten N.W., bakstenen hopast met stalgedeelte r. (n gr.m.//boerenhuis). Recenter aanbouwsel tegen de l. zijgevel.

Ten W. en Z., recentere gebouwen zonder verdere noemenswaardigheden.

Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine