Herberg In den Braband

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg In den Braband

Beschrijving

'In den Braband' volgens verweerde geschilderde opschriften van de puilijst en rechter zijgevel. Voormalige landelijke herberg van het type afspanning, uit de 19de eeuw. Gelegen bij de oprit naar de lage 19de-eeuwse boerenarbeiderswoning op nummer 21. Alleenstaand woonhuis met omhaagde moestuin links en achterliggende kleine stal (nokrichting parallel aan het woonhuis). Ten noordwesten bevindt zich een kleine boomgaard deels omzoomd met doornhaag.

Enkelhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Lijstgevel van verankerde donkerrode baksteen op gecementeerde plint. Licht getoogde muuropeningen met strekse lateien; arduinen onderdorpels. Beluikte vensters met kruis- en grote roedeverdeling. Tweedelig deurbovenlicht.

Links: laag aanbouwsel van één travee onder lessenaarsdak. Beluikt rechthoekig venster met kleine roedeverdeling.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine