Op de kabinetskaart de Ferraris ligt de Midzeelhoeve in een bocht van de weg omgeven door de landbouwgronden tussen Walem en Sint-Katelijne-Waver. Een pachtcontract uit 1757 spreekt van meerdere fruitbomen op het erf. Deze abdijhoeve van de abdij van Rozendaal werd begin 18de eeuw opgesplitst in twee hoeven, Midzeelhoeve I en Midzeelhoeve II. In de 19de eeuw lagen de gebouwen rondom een min of meer driehoekig erf met een centrale waterplas, mogelijk een vlasput of rootput. Het driehoekige middenplein werd historisch gezien vermoedelijk aangeplant met gras en voorzien van een beperkt aantal kleine (fruit)bomen. Ten noordoosten van het erf liep een gracht, de ‘Midzelenloop’ met aan weerszijden bomenrijen.
Deze situatie blijft ongewijzigd tot het midden van de 20ste eeuw. Dan wordt de rechte weg tussen beide hoeves omgevormd tot een driehoekig tracé rond het driehoekig middenplein. Het driehoekig plein werd pas laat verhard, tussen 1965 en 1975. Vanaf 1950 had de waterplas een nieuwe functie verworven als groenselput voor het wassen van bieten en rapen voor het vee. Deze geraakte in onbruik rond 1970 en werd aan het einde van de 20ste eeuw gedicht.
In de jaren 1970-1980 werd opnieuw een boomgaard aangeplant. Van de vijftien fruitbomen die vandaag nog achter Midzeelhoeve I aanwezig zijn, zijn de oudste maximaal 40-50 jaar oud. Tussen Midzeelhoeve II en de schuren staat nog steeds een perelaar in de noordoostelijke hoek van het erf als relict van een perenboomgaard op dit gedeelte van het erf. Ten zuiden van de Midzeelhoeve I ligt een omhaagde tuin, tussen de hoevegebouwen in bevindt zich een deels omhaagde (moes)tuin die door beide hoeven werd gebruikt. Vandaag is de moestuin nog steeds op de historische locatie aanwezig.
- Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
- Topografische kaarten van België, Tweede editie, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1880-1884, schaal 1:20.000.
- Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven in 1949-1970, schaal 1:25.000.