Herenhuis en bijhorende brouwerij

Beschrijving

Nr. 109-111. Alleenstaand herenhuis tussen lage gietijzeren hekken o.m. als afscheiding van de achterliggende tuin; l., toegang tot gekasseide binnenplaats met voormalige brouwerij en koetsgebouw l. ervan.

Nr. 109. Voormalige brouwerswoning. Dubbelhuis van vijf trav. en twee bouwl. Onder zadeldak (n // straat, Vlaamse pannen), uit begin XX. Lijstgevel van donkerrode baksteen met gebruik van arduin voor sokkel, lekdrempels en sluitstenen van de licht getoogde muuropeningen. Art Nouveau getinte faïencetegeltableaus en casementen resp. ter versiering van borstwering en penanten; voorts, bogenfries en overhoekse muizetand onder de houten gootlijst met tandlijst. T-ramen; persiennes op de begane grond. Deels beglaasde paneeldeur met gestileerde gietijzeren hekjes en bovenlicht. Begroende l. zijgevel.

Nr. 111. Voormalige brouwerij, naar verluidt daterend van 1900, overgeschakeld op elektriciteit in 1947, en in werking tot 1949. Rechth. gebouw van twee bouwl. onder zadeldak (n // straat, Vlaamse pannen); deels ingebouwde fabrieksschoorsteen met vierkante basis overgaand in cirkel (aanpassing van 1947), tussen de achtergevel en de lage haakse aanbouw van de machinekamer. Baksteenbouw met gietijzeren verankering, behalve het onderkelderd r. gedeelte met bebording. Witbeschilderde voorgevel. Licht getoogde vensters. Rechth. poort onder ijzeren I-balk.

Interieur. Twee kelders met bakstenen troggewelven tussen gietijzeren Ibalken; dito zuiltje. R. gedeelte: bovenverd. met gietijzeren balk rustend op dito zuil. Verdwenen technische installatie behoudens de koelbak.

L., aanpalend laag koetsgebouw met graanzolders onder zadeldak (n brouwerij, pannen). Witbeschilderde koergevel. Rechth. muuropeningen.

Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgi├ź, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine