erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
30971
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30971

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dubbelhuis van twee traveeën + één smallere middentravee en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen) met schoorsteen links en rechts. Het huis kan gedateerd worden in 1907 door het geschilderde jaartal tussen de uitgelengde houten consoles van de gebroken kroonlijst van het centrale dakvenster. Eclectische lijstgevel met picturaal uitzicht door wisselend materiaalgebruik: rode baksteenbouw verlevendigd met gele en zwarte bakstenen voor sokkel, horizontale banden, ontlastingsbogen, boogruggen, aflijnend fries, en geometrische versieringen van boogvelden en borstweringen van de Brugse travee; voorts, gebruik van natuursteen voor afzaten, imposten en sluitstenen, en van ijzer voor de I-balken met rozetten van de rechthoekige vensters in de zijtravee. Behouden vensterhoutwerk; onder meer vierlichten.

Rechts: lage bijbouw met rechthoekige koetspoort voorzien van arduinen schamppalen.

 


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30971 (Geraadpleegd op )