Herberg en woonhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg en woonhuis

Beschrijving

Oorspronkelijk een dubbelhuis uit het eerste kwart van de 19de eeuw, vermoedelijk in de 20ste eeuw opgesplitst in twee enkelhuizen, op de hoek met de Priesterstraat. Nummer 1: herberg 'Vismarkt' volgens opschrift van uithangbord, genoemd naar de in de nabijheid gehouden wekelijkse markt ter hoogte van het westportaal van de Sint-Bertinuskerk.

Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder licht geknikt zadeldak met Vlaamse en mechanische pannen. Verankerde baksteenbouw. Witbeschilderde lijstgevel op gemarkeerde, grijsbeschilderde plint. Getoogd Marianisje centraal op de tweede bouwlaag. Getoogde bovenvensters met doorgetrokken lekdrempel. Behouden kruisramen bij nummer 1. Gewijzigde benedenvensters en deur, onder meer twee brede ramen onder ijzeren I-balk met rozetvormige bevestigingsbouten. Nieuwe gootlijst. Rechter zijgevel: twee ramen opgenomen in rechthoekige houten omlijsting.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine