Twee burgerwoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerwoningen

Beschrijving

Nr. 6, 10. Twee soortgelijke burgerwoningen gebouwd in begin XIX, ter hoogte van een gesloopt gedeelte van de in 1796 afgeschafte proosdij ten Z. van de St.-Bertinuskerk. Nr. 6 met vrijstaande l. zijgevel sinds het slopen van twee aanpalende XIX-panden n. a.v. de aanleg van het Vroonhof of de verbinding Grote Markt - Burgemeester Bertenplein (cf. infra).

Dubbelhuizen van vier trav. en twee bouwl. onder zadeldak (n // plein, mechanische pannen). Verankerde baksteenbouw. Witbeschilderde lijstgevels, bij nr. 6 op recentere arduinen plint. Getoogde muuropeningen onder strekse latei; arduinen onderdorpels op doorgetrokken lekdrempels van baksteen. Licht verdiepte rechth. kozijnconstructies voor ramen en deuren. Benedenvensters resp. met rolluikkasten en luiken. Eenvoudige deurbovenlichten, bij nr. 10 met gestileerd gietijzeren trek aan de binnenzijde. Houten gootlijsten, bij nr. 6 op klossen met tussenliggende panelen. Nr. 6: 1. zijgevel met vernieuwd bakstenen gevelparement. Nr. 10: tot garagepoort gewijzigd benedenvenster r.; erboven, gehalveerd casement mogelijk wijzend op het oorspronkelijk aansluiten bij nr. 12.

TILLIE W., De Grote Markt te Poperinge. Geïllustreerde schets van de evolutie en de geschiedenis van de Poperingse Grote Markt en zijn bewoners (Aan de Schreve, V, 1, 1975, p.3-51).

Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgi├ź, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine