Vredegerecht

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Huis van Merris
Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Poperinge
Deelgemeente Poperinge
Straat Burgemeester Bertenplein
Locatie Burgemeester Bertenplein 21, Poperinge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Poperinge (actualisaties: 27-05-2008 - 18-06-2008).
  • Adrescontrole Poperinge (adrescontroles: 12-02-2008 - 14-02-2008).
  • Inventarisatie Poperinge (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Vredegerecht

Deze bescherming is geldig sinds 26-11-1942.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Vredegerecht

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Nr. 21. Vredegerecht. Lokaal ook z.g. "Huis Van Merris" naar voormalige bewoners o.m. de welbekende Jules Van Merris (1831-1899), voormalige schepen`en liberaal volksvertegenwoordiger; Vredegerecht sedert 1921. Herenhuis in Lodewijk XVI-stijl n.o.v. de Rijselse architect Thomas Gombert (1725-1801), tevens ontwerper van het na W.O. I naar het oorspronkelijke uitzicht gereconstrueerde hotel Merghelynck van 1774 te Ieper. Hersteld na W. O. II. Achterliggende tuin met koetshuis, en aanpalende r. huts, verdwenen voor de verbreding van de Hondstraat.

Enkelhuis van zeven trav. en twee bouwl. onder pseudo-mansardedak (n // straat, leien), uit XVIII d. Lijstgevel opgetrokken uit geschaafde gele bakstenen van klein formaat met smal voogwerk. Sokkel vormende begane grond met plint en spouwgaten. Middenrisaliet van drie trav. geordonneerd door kolossale pilasters voorzien van voluutkapiteel met festoen; bekronend driehoekig fronton met oculus, opgenomen tussen de attiek met balustrade bekroond door siervazen. Gekornist eenvoudig hoofdgestel met architraaf (baksteen), onversierd fries en houten kroonlijst op geprofileerde consoles met tussenliggende rozetten. Licht getoogde muuropeningen in geriemde omlijsting met oren, onder gebogen druiplijst met gestrekte uiteinden. Vnl. merkwaardig is de lokale vertolking in baksteen van doorgaans in natuursteen uitgevoerde Lodewijk XVI-motieven cf. de baksteensculpturen van de borstwering: spiegels met rozetten tussen gecanneleerde pilastertjes, afgelijnd door een palmettenfries aansluitend bij de tandlijst van de lekdrempels; in het middenrisaliet, bijkomende festoen- en acanthusbladversieringen. Voorts omlijst een soortgelijk festoen met strik de oculus van het fronton. Hoge vleugeldeur met panelen en bovenlicht met versierde beglazing (XIX). Vlak gehouden achtergevel van gewone gele baksteen. R. zijgevel met vernieuwd bakstenen gevelparement tengevolge van de nieuwe hoekfunctie.

Deels behouden interieur. Groot salon (zittingszaal) in Directoirestijl met stucplafond, marmeren schouw, sokkellambrizering, en vleugeldeuren waarvan de deurstukken o.m. versierd met gevleugelde leeuwen. Twee kleine salons met gelijkaardige bestanddelen, doch meer beïnvloed door de empirestijl. Voorts, houten trap met balusters, deuren met versierde koperen knoppen, en drie bewaarde marmeren schouwen op de bovenverd., alle in Lodewijk XVI-stijl.

LEEWERCK E., Vroegere openbare tuin in Poperinge (Aan de Schreve, XV, 4, 1985, p. 2-5).

TILLIE W., Historische gevels en gebouwen. Monumentenjaar 1975, Poperinge, 1975, p. 49-50.

Bron: Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Burgemeester Bertenplein

Burgemeester Bertenplein (Poperinge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.