Pottenbakkerij

Beschrijving

Voormalige pottenbakkerij, teruggaand tot de 16de eeuw en naar verluidt in bedrijf tot circa 1975; onder meer bekend omwille van het plaatsen van een stoomketel - in feite een mechanische kleimolen - in 1885, en de fabricage van bloempotten, tegels, draineerbuizen en dakpannen, zie de nog courant voorkomende inscriptie "Eduard Dupont-Stroom" aan de onderkant van de lokale pannen.

Burgerhuis met koetspoort naar achterliggende binnenplaats met rest van de vroegere pottenbakkerij.

Enkelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, donkerblanwe mechanische pannen) met drie houten dakkapellen en vorstkam van keramiek, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Lijstgevel van witgeglazuurde tegels met gebruik van groene voor hoekbanden en rechtstanden van de koetspoort onder ijzeren I-balk rechts. Plint en schamppalen van arduin. Witbeschilderde casementen voorheen met opschrift, op de borstwering en onder de houten gootlijst op consoles. Rechthoekige vensters, op de begane grond met vernieuwd houtwerk.

Binnenplaats: resterende opslagplaatsen van twee bouwl. onder parallelle pannen zadeldaken gedomineerd door ronde fabrieksschoorsteen.

• TILLIE W. 1983: Potten- en pijpenbakkers in Poperinge (16e-20e eeuw), Aan de Schreve, XIII, 1.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine