erfgoedobject

Huis, pottenbakkerij

bouwkundig element
ID: 30977   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30977

Beschrijving

Nr. 24. Voormalige pottenbakkerij, teruggaand tot XVI en naar verluidt in bedrijf tot ca. 1975; o.m. bekend omwille van het plaatsen van een stoomketel - in feite een mechanische kleimolen - in 1885, en de fabricage van bloempotten, tegels, draineerbuizen en dakpannen cf. de nog courant voorkomende inscriptie "Eduard Dupont-Stroom" aan de onderkant van de lokale pannen.

Burgerhuis met koetspoort naar achterliggende binnenplaats met rest van de vroegere pottenbakkerij.

Enkelhuis van vijf trav. en twee bouwl. Onder mansardedak (n // straat, donkerblanwe mechanische pannen) met drie houten dakkapellen en vorstkam van keramiek, uit XXa. Lijstgevel van witgeglazuurde tegels met gebruik van groene voor hoekbanden en rechtstanden van de koetspoort onder ijzeren I-balk r. Plint en schamppalen van arduin. Witbeschilderde casementen voorheen met opschrift, op de borstwering en onder de houten gootlijst op consoles. Rechth. vensters, op de begane grond met vernieuwd houtwerk.

Binnenplaats: resterende opslagplaatsen van twee bouwl. onder parallelle pannen zadeldaken gedomineerd door ronde fabrieksschoorsteen.

TILLIE W., Potten- en pijpenbakkers in Poperinge (16e-20e eeuw) (Aan de Schreve, XIII, 1, 1983).


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Huis, pottenbakkerij [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30977 (Geraadpleegd op 01-04-2020)