erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
30995
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30995

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met Vlaamse pannen, uit het tweede en derde kwart van de 19de eeuw. Vermoedelijk gaat het om de gedeeltelijke ombouwing van een oudere kern. Hierop wijst de boven de bedaking uitstekende aanzet van het zadeldak van het haakse achtergedeelte voorzien van een puntgevel met muurvlechtingen. De verankerde lijstgevel is opgebouwd uit rode baksteen. Gele baksteen werd gebruikt voor de cordons en strekse lateien van de licht verdiepte rechthoekige kozijnvensters met recentere (?) arduinen lekdrempel. Linker benedenvenster met luik en jongere T-indeling. De houten winkelpui dateert uit het laatste kwart van de 19de eeuw-eerste kwart van de 20ste eeuw, met gekoppelde deur en uitstalraam, geritmeerd door pilasters met neoclassicistische inslag onder een zwaar hoofdgestel met tandlijst. In de twee traveeën rechts bevindt zich een recente garagepoort.

 


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30995 (Geraadpleegd op )