Arbeiderswoningen

Gemeente Poperinge

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen

omvat de bescherming als monument Arbeiderswoning
gelegen te Casselstraat 83 (Poperinge)

gelegen te Casselstraat 85 (Poperinge)

Beschrijving

Lage arbeiderswoningen; nummer 83 en 85, vermoedelijk voormalige buurtwinkeltjes te zien aan de puien. Respectievelijk dubbelhuis van drie traveeën, dubbelhuis van drie gekoppelde traveeën, en enkelhuis van twee gekoppelde traveeën links + twee traveeën onder geknikte zadeldaken (nokrichting parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit het tweede of derde kwart van de 19de eeuw. Lichtgrijs- en witbeschilderde baksteenbouw. Interessante rij, onder meer aaneenschakeling van rechthoekige ramen en deuren met licht verdiepte kozijnconstructie in verschillend ritme. Nummer 83: driedelige kozijnconstructie van voormalige winkelpui met centrale deur gekoppeld aan twee vensters; vouwluiken. Nummer 85: soortgelijk tweedelig kozijn met deur gekoppeld aan venster links. Arduinen onderdorpels. Nummer 81: brede nieuwe dakkapel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine