erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
30999
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30999

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder gebogen zadeldak met Vlaamse pannen (nokrichting parallel aan de straat). Het huis kan gedateerd worden in 1754 door de gele bakstenen opgenomen in het metselverband van de rechter zijpuntgevel van donkere baksteen. Het pand heeft echter een typerende voorgevelaanpassing uit het laatste kwart van de 19de eeuw (?). Beraapte lijstgevel op lage arduinen sokkel die overgaat in een plint aansluitend bij de doorgetrokken vensteronderdorpels. Voorts, wit-zwart contrast door de witte beschildering van geblokte hoekbanden, vlakke omlijsting van de rechthoekige vensters met uitgewerkte rolluikkast aansluitend bij de bekronende versiering, en geriemde omlijsting met uitgewerkte sluitsteen van de getoogde deur. De T-ramen hebben een centrale diamantkop. Deels beglaasde vleugeldeur met geprofileerde tussendorpel op tandlijst; eenvoudig bovenlicht. Geprofileerde houten gootlijst op modillons. De drie houten dakkapellen worden bekroond door een driehoekig fronton. Rechter zijpuntgevel met muurvlechtingen. Na de afbraak van de aanpalende arbeiderswoning, die vervangen werd door een bakstenen inrijpoort, is het huis heden halfvrijstaand.


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30999 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.