Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Nr. 257-259. Dieper in gelegen voormalige hoeve, thans kolenhandel, op hoek Zwijnlandstraat. Losse, lage bestanddelen van baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), L-vormig gegroepeerd rondom een gekasseid rechth. erf grotendeels ingenomen door een grastuin omzoomd met jonge linden; tevens door de kleinere voortuin afgezet met hek en voorzien van toegang tussen bakstenen pijlers, van het boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type. Twee erftoegangen gemarkeerd door bakstenen hekpijlers aan de Cassel- en Zwijnlandstraat. Achter het boerenhuis, moestuin en boomgaard.

Ten N.O. van het erf, boerenhuis van zeven trav. + voormalige stal (?) -thans kantoor - van drie trav. r., onder doorlopend zadeldak (n // Casselstraat); jaarsteen 1855 in de l. zijgevel. Witbeschilderd woongedeelte. Licht verdiepte kozijnconstructies voor de rechth., deels beglaasde voordeur met eenvoudig bovenlicht. Drie rondbogige dakkapellen met vorkverdeling. Aangepaste rechth. vensters onder ijzeren I-balk met rozetvormige bevestigingsbouten. Huidig kantoor met beluikte rechth. kozijnvensters en -deur. Achtergevel door recenter aanbouwsel nu aansluitend bij het oorspronkelijk alleenstaand bakhuis.

Ten Z.O., witgekalkte stal op gepikte plint (n boerenhuis). Ten O., recentere loods.

Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine