Brouwerij- en mouterijcomplex

Beschrijving

Nr. 261-263. Z.g. "Zwijnland - Brasserie - Malterie - Lahaye - Frères" vlg. witgeschilderd opschrift van de mouteest. Voormalig brouwerij- en mouterijcomplex uit XIX en XX a met XVIII d-brouwerswoning, waarvan de benaming verwijst naar de oude heerlijkheid Zwijnland ca. 1660 aangekocht door de St.-Bertinusabdij van St.Omaars; in werking tot in de jaren 1960 en thans deels fungerend als drankenopslagplaats. Blikvanger omwille van het groot en compact volume, gelegen aan de stadsrand tussen de Casselstraat, Zwijnlandstraat en de Westlaan (gedeelte van de nieuwe ring).

Complex met verankerde, donkerrode bakstenen constructies van één à twee bouwl. onder pannen zadeldaken gedomineerd door de hoge mouteest, en U-vormig gegroepeerd rondom een gekasseide rechth. binnenplaats. Aan straatzijde (O.-zijde) afgesloten d.m.v. een bakstenen muur op gecementeerde plint met schijnvoogen; erin opgenomen rechth. Mariakapel onder platdak l., en toegangspoort met hekpijler r. Getoogde kapelnis waarboven verweerde gevelsteen, tussen pilasters; bekronend gietijzeren kruis. Beeld van O.-L.Vrouw met kind (laat-XVIII?) achter de getraliede beglazing.

Ten Z. van de binnenplaats, haaks op de straat ingeplante brouwerswoning met begroende (klimop) gevels en bedaking; voorgevel uitziend op geasfalteerd voorpleintje. Dubbelhuis van vijf trav. en twee bouwl. onder mank zadeldak (mechanische pannen) + twee lage trav. onder zadeldak (oorspronkelijk star); naar verluidt, jaartal 1773 op balk binnenshuis. Lijstgevel met witbepleisterde geprofileerde kroonlijst. Rechth. muuropeningen; arduinen lekdrempels. XIX-houtwerk: T-ramen met rolluikkast, paneeldeur waarvan het bovenlicht met gegraveerd opschrift "Brasserie Zwijnland". Lage achtergevel met twee opkamertrav. l. + zeven trav. Rechth. kelderopeningen. Rechth. Opkamervensters met eenvoudig kozijn in getoogde omlijsting (XVIII d ?); tralies r. Twee getoogde vensters r., met luiken en grote roedenverdeling (XIX). Voorts recentere, rechth. vensters onder ijzeren I-balk, o.m. klein venster met gietijzeren geometrische tracering. Twee rechth. kozijndeuren voorzien van rolluikkast; l., bovenlicht met glasin-lood achter de buitenbeglazing voorzien van gograveerde ton- en hopvoorstellingen. Zijpuntgevels met aandaken; r. met analoge benedenvensters als de voorgevel.

N.- en W.-zijde van de binnenplaats: brouwerij op L-vormige plattegrond met aanleunende mouterij erachter ten W. Gevels verlevendigd met baksteenversieringen o.m. hoeklisenen, horizontale bander, aflijuende tandlijst met bijkomend rondboogfries voor de mouteest, getoogde en rondbogige casementen met doorgetrokken druiplijst op de bovenverd. Verlaagde ronde schoorsteen op deels vrijstaande rechth. basis. Vlak afgedekte mouteest met hoge ronde schoorsteen; windvaan met jaartal 1946. Interieur: o.m. gietijzeren trappen (XIX). Behouden installatie uit begin XX: o.m. roerkuip, warmwaterketel, brouwketel en cilindermolen; verdwenen pompen. Gekoelde laagruimte uit de jaren 1930.

Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine