Arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen

Beschrijving

Nr. 264-280. Alleenstaande, lage rij arbeiderswoningen afwisselend van het enkel- en dubbelhuistype van twee à drie en een halve trav. onder gebogen zadeldak (n // straat, Vlaamse en mechanische pannen), vermoedelijk in kern opklimmend tot XVIII d. L. zijgevel van nr. 264 bewaart muurvlechtingen wijzend op een verlaagd aandak; voorts jaarankers 7 en 8 mogelijk te vervolledigen tot 1781. Nr. 264, 266, 268, 270, 272, 276 met gr.m. behouden uitzicht. Verankerde baksteenbouw, witgekalkt of -beschilderd o.m. op gepikte plint. Licht verdiepte kozijnconstructies voor de rechth. ramen en deuren bewaard bij nr. 266, 268, 270, 272, 276.

Nr. 266: twee houten XVIII d (?) kruiskozijnen met schuiframen, wisseldorpel voorzien van verweerd tandlijstje, en behouden kleine roedenverdeling in het bovenvak van het l. venster; luiken.

Nr. 274, 278, 280 aangepast o.m. vernieuwde bakstenen gevelparementen. Opgetekend in oktober 1982; nr. 266 inmiddels met vernieuwd bakstenen gevelparement, en nr. 276, 278 gesloopt.

Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine