Rij arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen

Beschrijving

Alleenstaande, lage rij arbeiderswoningen afwisselend van het enkel- en dubbelhuistype van twee à drie en een halve travee onder gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse en mechanische pannen), vermoedelijk in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw. Linker zijgevel van nummer 264 bewaart muurvlechtingen wijzend op een verlaagd aandak; voorts jaarankers 7 en 8 mogelijk te vervolledigen tot 1781. Nummer 264, 266, 268, 270, 272, 276 met grosso modo behouden uitzicht. Verankerde baksteenbouw, witgekalkt of -beschilderd onder meer op gepikte plint. Licht verdiepte kozijnconstructies voor de rechthoekige ramen en deuren bewaard bij nummer 266, 268, 270, 272, 276.

Nummer 266: uit het vierde kwart van de 18de eeuw (?) twee houten kruiskozijnen met schuiframen, wisseldorpel voorzien van verweerd tandlijstje, en behouden kleine roedeverdeling in het bovenvak van het l. venster; luiken.

Nummer 274, 278, 280 aangepast onder meer vernieuwde bakstenen gevelparementen. Opgetekend in oktober 1982; nummer 266 inmiddels met vernieuwd bakstenen gevelparement, en nummer 276, 278 gesloopt.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

De nummers 264, 270, 272, 274, 276, 278 en 280 zijn gesloopt en de nummers 266 en 268 zijn verbouwd met verlies van erfgoedwaarde.

Auteurs: Jacobs, Els