Hoeve

Beschrijving

Nr. 152. Sterk aangepaste kleine hoeve uit XIX, echter met behouden dwarsschuurtje gedateerd 1817, aan straatzijde: interessant voorbeeld van het doorleven van de vakwerkbouw met lemen vullingen in XIX.

Dwarsschuur onder zadeldak (n // straat, Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons. Straatgevel: witbepleisterd stijl- en regelwerk met lemen vullingen boven gepikte bakstenen voeting; symmetrische constructie met centrale poort onder luifel, en negen stijlen l. en r.; bloot komen te liggen vitswerk r. Rechth. schuurpoort met deels behouden houtwerk: uitgesneden jaartal 1817 op de tussenstijl; opengewerkte bovenste poorthelft met houten trek; rechth. deurtje in de l. poorthelft. Achtergevel van stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting; recenter poorthoutwerk. Verankerde bakstenen zijpuntgevels.

Aangepast interieur. Vijf trav.: vermoedelijk oorspronkelijk met dakzuil aan weerszij van de dorsvloer; voorts, schaargebint. Versteende afscheidingen van de tasruimten.

Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine