Hoeve Sint-Janshof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Janshof

Beschrijving

'Sint-Janshof' volgens de bewoners. Hoeve met losse, lage bestanddelen van verankerde donkerrode baksteen onder pannen zadeldaken met overstekende dakrand op houten modillons, gegroepeerd rondom een geasfalteerd erf. Ten noordwesten bevindt zich een weide met de erfoprit en de voormalige hopast; een doornhaag zoomt het geheel af aan de straatzijde.

Ten zuidwesten van het erf: boerenhuis met een oude kern van 1808, te zien aan het jaartal van gele bakstenen opgenomen in het metselverband van de linker zijpuntgevel; echter voorts vernieuwd bakstenen gevelparement.

In het verlengde links van de boerenwoning ligt een kleine stal met oude kern uit het eerste kwart van de 19de eeuw (?). Lange gevels: resten van stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen. Linker zijpuntgevel: radvormig uilengat in de top. Recenter aanbouwsel links.

Ten zuidoosten: stal- en voormalige wagenhuisvleugel (nokrichting parallel aan het boerenhuis) onder doorlopend zadeldak uit de eerste helft van de 19de eeuw (?); gevelsteen met verweerde inscriptie onder het uilengat van de linker zijpuntgevel. Aangepaste muuropeningen, onder meer de oorspronkelijke rondboogpoorten van het wagenhuis waartegen haaks aanleunende kleine stal, gedateerd 1844 door middel van donkere bakstenen opgenomen in het metselverband van de vrijstaande linker zijpuntgevel. Achtergevel: nieuw aangebouwde stal.

Voormalige hopast onder een zadeldak (nokrichting parallel aan de erfoprit, Vlaamse pannen) met overstekende dakrand op houten modillons, uit de eerste helft van de 19de eeuw (?). Laag, lang gebouw van verankerde, donkerrode baksteen; behalve het linker gedeelte van de achtergevel van vakwerk met bakstenen vullingen voorzien van bebording boven de bakstenen voeting. De rechter zijpuntgevel heeft een aanleunende lagere bakoven onder zadeldak met Vlaamse pannen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

De hopast en de stal in het verlengde van de woning zijn verdwenen. De woning en lange vleugel zijn bewaard.

• Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst CO7 (29 juli 2021).
Auteurs: Jacobs, Els