• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

Beschrijving

Vermoedelijk was dit oorspronkelijk een omwalde hoeve van het langgestrekte type. Door normale uitbreidingen heeft deze hoeve heden een grosso modo U-vormige opstelling met lage, bakstenen hoevegebouwen onder overstekende, pannen zadeldaken rondom een geasfalteerd erf. Aan de erfoprit staat een afgezonderde voormalige hopast. Ten noordwesten bevindt zich de rest van een omwalling met daarachter een afzomende populierenrij; deze laatstgenoemde is ook aanwezig ten zuidwesten.

Ten noordoosten van het erf: de oorspronkelijke langgestrekte hoeve met ordonnantie: boerenhuis met opkamer links + stal + dwarsschuur met wagenhuisgedeelte rechts. Oude kern van 1772, zie de behouden linker zijpuntgevel van verankerde donkerrode baksteen met gebruik van gele bakstenen voor vermeld jaartal, harten ruitvormige metselaarstekens in de top, hoekbanden, en getoogde omlijsting van de kelderopening met verdiept houten bolkozijn onder het aangepaste opkamervenster met houten kruiskozijn (18de eeuw ?). Voorts sterk gewijzigd geheel onder meer als gevolg van versteningsproces (tweede helft 19de eeuw, 20ste eeuw), zie de achtergevel van de opkamer met vakwerkresten (baksteenvullingen) boven een gecementeerde voeting met rechthoekige kelderopening.

Ten noordwesten: 19de-eeuwse uitbreidingen: van rechts naar links, drie woonhuistraveeën haaks aangebouwd tegen de opkamer + lagere stal van drie traveeën.

Ten zuidwesten: haaks aanleunende stalvleugel uit de 19de eeuw.

Voormalige hopast van één bouwlaag onder overstekend zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat, mechanische pannen), uit het laatste kwart van de 19de eeuw (?). Donkerrode baksteenbouw met muurankers ter hoogte van de droogvloer. Rechter zijpuntgevel: aanleunend bakoventje (?).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine