erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
31029
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31029

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Hoeve met losse, lage bestanddelen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een deels met grint bedekt erf. Boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type. Ten westen: drenkplaats (rest van omwalling ?) in de nabijheid van de hopast. Begrinte erfoprit met trek aan straatzijde.

Ten noordwesten van het erf: bakstenen boerenhuis met stal van zeven traveeën links + dubbelhuis van drie traveeën en twee opkamertraveeën rechts, onder onderbroken zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen) met overstekende dakrand en klimmend dakvenster ter hoogte van de stal. Oude kern van 1744, zie het deels behouden stalgedeelte rechts, gemarkeerd door het gebruik van lichtere (gele) baksteen voor de omlijsting van de getoogde staldeuren, en gedateerd door middel van vermeld jaartal opgenomen in het metselwerk van de heden ingebouwde linker zijgevel; voorts, volgens de bewoners, heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog in de trant van de lokale hoevebouwtraditie.

Ten zuidwesten: dwarsschuur met wagenhuisgedeelte rechts, onder zadeldak (nokrichting loodrecht op het boerenhuis, mechanische pannen) met overstekende dakrand op houten modillons; jaartal 1878 op gevelsteen in de bakstenen linker zijgevel met radvormig uilengat in de top. Lange gevels: stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting boven bakstenen voeting, rechthoekige schuurpoorten. Bakstenen rechter zijpuntgevel; aanleunende nieuwe loods.

Bakstenen hopast uit het laatste kwart van de 19de eeuw (?). Behouden gek.

 


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1989


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31029 (Geraadpleegd op 14-06-2021)