• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve daterend uit het eind van de 19de eeuw. Losse, lage bestanddelen onder zadeldaken met Vlaamse pannen, en met overstekende dakrand op houten modillons, gegroepeerd rondom een met grint bedekt erf met een grastuin in plaats van de vroegere vaalt.

Boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type; rechts ervan, een kleine drenkplaats afgezoomd met knotpopulieren. Begrinte erfoprit.

Ten noordwesten van het erf: boerenhuis met zes staltraveeën links + twee traveeën + twee opkamertraveeën rechts; jaarsteen 1897 in de rechter zijpuntgevel. Verankerde donkerrode baksteenbouw. Getoogde muuropeningen respectievelijk onder rollaag en strekse latei bij de stal en het woonhuis; onder meer licht getoogde, smalle vensters boven de staldeuren. Woongedeelte: houten drielicht en kruisramen (opkamer) met luiken, deur met tweedelig bovenlicht. Soortgelijke achtergevel. Rechter zijpuntgevel: kelderopening onder het getoogde opkamervenster met luiken, rondbogig zoldervenster met radverdeling in het bovenlicht.

Ten zuidoosten: dwarsschuur (nokrichting parallel aan het boerenhuis), met wagenhuis links en stal rechts erin opgenomen. Stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting (gepotdekseld) op bakstenen voeting; stal- en zijpuntgevels van verankerde baksteen. Rechthoekige schuurpoort met deurtje in de rechter poorthelft. Stalgedeelte: kleine asemgaten gegroepeerd in twee vierkanten. Zijpuntgevels: radvormig uilengat in de top. Links, aanleunende nieuwe loods.

Ten oosten aan de erftoegang: voormalige hopast en heden stal (nokrichting parallel aan het boerenhuis). Verankerde baksteenbouw.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine