erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 31041   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31041

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met pannen, gedateerd 1907 door de gevelsteen op de hoogste verdieping, als tegenhanger van de jaarsteen 1699. Lijstgevel van witgeglazuurde baksteen, met middenrisaliet. Decoratief gebruik van verschillende kleuren voor banden, strekken van de getoogde bovenvensters, en de tegels met art nouveau getinte bloem- en bladmotieven ter versiering van borstwering en kroonlijst. De tweede bouwlaag heeft een centraal deurvenster met ijzeren, uitgewerkte leuning. Houten, gekorniste gootlijst op arduinen consoles. De centrale dakkapel is bekroond met een driehoekig fronton. Begane grond: drieledige winkelpui van arduin, geritmeerd door pilasters met gecanneleerde bovenhelft en centraal schijfmotief; recente zware puilijst.

 


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1989


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31041 (Geraadpleegd op 12-08-2020)