erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
31042
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31042

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Heden enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (nokrichting parallel aan de straat, leien, mechanische pannen) met drie dakkapellen. Huidig uitzicht naar ontwerp van architect O. Carpentier (Poperinge) van 1939, verwijzend naar de oorspronkelijke bouwtrant van de oude kern van 1779, jaartal aangebracht boven de deur bij de verbouwingswerken. Lijstgevel van gele baksteen met mogelijk behouden plint van natuursteen. Architectonische versieringen (deels bewaard?) in de trant van de lokale architectuur uit het laatste kwart van de 18de eeuw, zie de panelen op de borstwering, de sluitstenen met rocaille inslag van de getoogde vensters, en de geprofileerde kroonlijst van baksteen. Rondboogdeur in neorococostijl (1939). Uitgebouwde achtergevel onder meer met haaks 19de-eeuws aanbouwsel van twee bouwlagen onder zadeldak.

Interieur met marmeren schoorsteenmantel uit het laatste kwart van de 18de eeuw en neoclassicistisch trappenhuis uit de 19de eeuw.

Tot in 1986: links, grote poort opgenomen in de gevel van nummer 39 naar ontwerp van vermeld architect van 1939. Deze gaf toegang tot een gekasseide binnenplaats met eclectisch koetsgebouw ten zuiden, onder meer met paardenkop (keramiek) tegen de gevel. Voormalig magazijn in aansluitende bouwtrant op de noordelijke zijde van de binnenplaats, gesloopt in 1982. Inmiddels, nieuwe bouw voor nummer 39.

  • TILLIE W. 1975: Historische gevels en gebouwen, Monumentenjaar 1975, Poperinge, 45.

Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31042 (Geraadpleegd op )