Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Langgestrekte hoeve gelegen haaks op de straat. Voorliggend begrint erf met siertuintje in plaats van de vroegere vaalt en ijzeren toegangshek aan straatzijde. Ten noorden van de hoeve, drenkplaats afgezoomd met knotpopulieren.

Naar het zuiden georiënteerde hoeve met zes staltraveeën links + privaat van één travee + boerenhuis van zes traveeën + vier staltraveeën + dwarsschuur rechts, onder doorlopend licht gebogen zadeldak (Vlaamse pannen); jaartal 1824 op sluitsteen boven de huisdeur. Verankerde baksteenbouw waarvan acht traveeën links met recenter 19de-eeuws gevelparement, zie ook bouwnaad; deels witgekalkt boven de gepikte plint. Overwegend rechthoekige muuropeningen met 19de-eeuwse kozijnconstructies. Laatstgenoemde zijn recent vernieuwd en verdiept in een behouden getoogde omlijsting bij de huisdeur en de vensters links (twee) en rechts (één) ervan. Bewaarde luiken. Witgekalkte linker zijpuntgevel met rond uilengat.

Ten oosten van het erf, laag bakstenen stalgebouw onder pannen zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis) met overstekende dakrand op houten modillons, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Ten zuidoosten, voormalige bakstenen hopast - thans stal - onder overstekend zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine