Herberg L'Esperance

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg L'esperance

Beschrijving

Herberg 'L'Esperance'. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder gebogen zadeldak met mechanische pannen, mogelijk in de kern opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw-eerste kwart van de 19de eeuw. In de loop van de 20ste eeuw werd de lijstgevel gecementeerd en aangepast, hiernaar verwijst het huidige neorococo tintje. Grosso modo behouden bovenverdieping: getoogde vensters vermoedelijk met deels bewaarde kruisramen uit de 19de eeuw, echter jongere kleine roedeverdeling; houten gootlijst op klossen. De huidige pui vervangt volgens een oude foto uit het begin van de 20ste eeuw een houten drieledige herbergpui met neoclassicistische inslag; nieuwe dakkapel ter hoogte van het toenmalige brede uithangbord in art-nouveaustijl.

Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine