erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 31060   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31060

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalig herenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw (?), heden opgesplitst in een herberg en een winkel. Het gaat om een neoclassicistisch breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met pannen. Donkerrode baksteenbouw met opgelegd voegwerk, op een arduinen sokkel. De lijstgevel wordt horizontaal belijnd door middel van een puilijst, doorgetrokken onderdorpels, en mezzanino met rechthoekige vensters onder een houten geprofileerde kroonlijst op tandlijst. Anderzijds wordt het deurrisaliet benadrukt door een balkon met gestileerde gietijzeren leuning op consoles, en bekronend driehoekig fronton. De getoogde muuropeningen zijn opgenomen in een bakstenen vlakke omlijsting met sluitsteen. Op de begane grond echter zijn deze verbreed links en recenter verbouwd tot brede winkelpui aansluitend bij nummer 6 rechts, de voormalige 'Bank van Brussel'.

 


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1989


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31060 (Geraadpleegd op 07-07-2020)