Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Poperinge
Deelgemeente Poperinge
Straat Guido Gezellestraat
Locatie Guido Gezellestraat 7, Poperinge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Poperinge (actualisaties: 27-05-2008 - 18-06-2008).
  • Adrescontrole Poperinge (adrescontroles: 12-02-2008 - 14-02-2008).
  • Inventarisatie Poperinge (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Burgerhuis

Deze bescherming is geldig sinds 26-01-1987.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Nr. 7. Hoekhuis bij de Paardenmarkt waarop de l. zijgevel en de haakse achterbouw uitzien; kleine ommuurde (aflijnend profiel; XX) tuin aan pleinzijde.

Dubbelhuis van zes trav. en twee bouwl. Onder zadeldak (n // straat, Vlaamse pannen), van 1782 vlg. gevelsteen in de top van de l. zijpuntgevel. Baksteenbouw; echter recentere gevelcementering en arduinen plint (XX a ?). Verticaal geritmeerde lijstgevel met geblokte kolossale pilasters op de hoeken en ter accentuering van de deurtrav.; anderzijds, horizontale gevelgeleding d.m.v. puilijst, doorlopende lekdrempels, en de gekorniste, geprofileerde kroonlijst. Guirlande met medaillon op de borstwering van de deurtrav. Getoogde muuropeningen in vlakke omlijsting met trapezoïdale sluitsteen. XIX-houtwerk: T-ramen, persiennes op de begane grond, vleugeldeur (panelen) met eenvoudig bovenlicht. Voetschraper r. van de deur. Okergeel beschilderde, verankerde l. zijpuntgevel; l., lage achterbouw van vier trav. onder geknikt zadeldak (Vlaamse pannen) met twee houten .il-de-b.ufs en vorstkam (keramiek). Getoogde vensters, o.m. twee blinde op de tweede bouwl.van de l. zijpuntgevel; analoog houtwerk.

Bron: Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Guido Gezellestraat

Guido Gezellestraat (Poperinge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.