erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
31062
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31062

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis
    Deze bescherming is geldig sinds 26-01-1987

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Hoekhuis bij de Paardenmarkt waarop de linker zijgevel en de haakse achterbouw uitzien. Een kleine ommuurde (aflijnend 20ste-eeuws profiel) tuin situeert zich aan de kant van het plein.

Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met Vlaamse pannen (nokrichting parallel aan de straat). De gevelsteen in de top van de linker zijpuntgevel wijst op een datering in 1782. Baksteenbouw; echter recentere gevelcementering en arduinen plint (eerste kwart van de 20ste eeuw ?). De verticaal geritmeerde lijstgevel heeft geblokte kolossale pilasters op de hoeken en ter accentuering van de deurtravee. Anderzijds is er een horizontale gevelgeleding door middel van een puilijst, doorlopende lekdrempels, en een gekorniste, geprofileerde kroonlijst. Op de borstwering van de deurtravee bevindt zich een guirlande met medaillon. De getoogde muuropeningen in vlakke omlijsting hebben een trapezoïdale sluitsteen. Het houtwerk dateert uit de 19de eeuw: T-ramen, persiennes op de begane grond, vleugeldeur (panelen) met een eenvoudig bovenlicht. Voetschraper rechts van de deur. Okergeel beschilderde, verankerde linker zijpuntgevel; links bevindt zich een lage achterbouw van vier traveeën onder een geknikt zadeldak met Vlaamse pannen met twee houten oeils-de-boeuf en vorstkam (ceramiek). Getoogde vensters, onder meer twee blinde op de tweede bouwlaag van de linker zijpuntgevel; analoog houtwerk.

 


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1989


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31062 (Geraadpleegd op 02-03-2021)