erfgoedobject

Slagerswinkel

bouwkundig element
ID
31063
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31063

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Slagerswinkel
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalige slagerswinkel, duidelijk aan de rundskop van het deurbovenlicht. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met mechanische pannen, uit het laatste kwart van de 18de eeuw. De begane grond werd mogelijk in het laatste kwart van de 19de eeuw aangepast. Ook de bedaking werd mogelijk vernieuwd, te zien aan de lichte dakhelling. Lichtgeel beschilderde bakstenen lijstgevel op arduinen plint. Behouden verankerde bovenverdieping: getoogde kozijnvensters met geprofileerde, gestrekte tussendorpel onder fraai geprofileerde kroonlijst met tandlijst, van witbeschilderde baksteen. Ook bewaarde druiplijst doorlopend boven de doorgetrokken vensters met rolluikkast, rechts op de begane grond. Voorts, typische houten winkelpui met een deur gekoppeld aan een uitstalraam; de rechthoekige omlijsting met rolluikkast is geïntegreerd in de kroonlijst op consoles, zie ook de vensters rechts. Deels geajoureerde winkeldeur met gestileerd gietijzeren trek, ook aanwezig bij het bovenlicht met de vermelde vergulde rundskop.

 


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1989


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Slagerswinkel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31063 (Geraadpleegd op 16-06-2021)