erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 31064   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31064

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met mechanische pannen (nokrichting parallel aan de straat), uit het begin van de 20ste eeuw. Het gaat om een gele baksteenbouw op een arduinen sokkel. De eclectische lijstgevel wordt overheerst door stijlelementen ontleend aan de gotiek en de regionale renaissancestijl. Dit is te zien aan de verdiepte korfboogomlijstingen, onder meer met eenvoudig traceerwerk van de rechthoekige muuropeningen, en de kroonlijst met tandlijst onderbroken door een getrapt dakvenster. De dominerende rechthoekige erker op geprofileerde consoles wordt bekroond met een gietijzeren leuning tussen postamenten.

 


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1989


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31064 (Geraadpleegd op 29-05-2020)