Wegkapel met twee lindes

Gemeente Poperinge

• Inventarisatie Houtige Beplantingen (2005 - 2013).
  • Inventarisatie Poperinge (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Wegkapel

is beschermd als monument Wegkapel met linden

Beschrijving

Wegkapel beschaduwd door twee linden, ingeplant bij kruispunt met verharde wegel naar de Kleine Casseldreef. Mariakapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart; fraai en lokaal uitzonderlijk voorbeeld van meer uitgewerkte wegkapelarchitectuur uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Vierzijdig, bakstenen gebouwtje met afgeschuinde hoeken, onder witgekalkt gecementeerd tentdak bekroond met gietijzeren kruis; gedateerd 1884 door middel van geschilderd jaartal boven de deur. Pilasters markeren de afgeschuinde hoeken. Omlopende witgekalkte kroonlijst van baksteen met tandlijstje. Rondbogige kapeldeur opgenomen in witgekalkte, vlakke omlijsting met bovenaan het opschrift "H. Maria bid voor ons. 1884." Deels geajoureerde, gietijzeren vleugeldeur met traliewerk; benedenvakken voorzien van gietijzeren beslag met Heilig Hartmotief. Achtergevel: groot witgekalkt kruis van uitstekende baksteenkoppen.

Witbepleisterd interieur met bakstenen kegelgewelf. Recenter mobilair.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine

Aanvullende informatie

Bij de toegang tot de kapel werd aan weerszijden een linde aangeplant om schaduw te bieden aan de bezoekers. Het betreft twee knotbomen als begeleidende beplanting bij de wegkapel die tevens het kruispunt markeren.

Verdurmen, Inge (17-07-2017 )