erfgoedobject

Wegkapel met twee lindes

bouwkundig / landschappelijk element
ID: 31069   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31069

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is aangeduid als beschermd monument Wegkapel met linden
    Deze bescherming is geldig sinds 26-01-1987

Beschrijving

Wegkapel beschaduwd door twee linden, ingeplant bij het kruispunt met de verharde wegel naar de Kleine Casseldreef. Mariakapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart. Het gaat om een fraai en lokaal uitzonderlijk voorbeeld van meer uitgewerkte wegkapelarchitectuur uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Vierzijdig, bakstenen gebouwtje met afgeschuinde hoeken, onder witgekalkt gecementeerd tentdak bekroond met een gietijzeren kruis. Het wordt gedateerd 1884 door middel van het geschilderd jaartal boven de deur. Pilasters markeren de afgeschuinde hoeken. Omlopende witgekalkte kroonlijst van baksteen met tandlijstje. Rondbogige kapeldeur opgenomen in witgekalkte, vlakke omlijsting met bovenaan het opschrift 'H. Maria bid voor ons. 1884.' Deels geajoureerde, gietijzeren vleugeldeur met traliewerk; de benedenvakken zijn voorzien van gietijzeren beslag met Heilig Hartmotief. De achtergevel toont een groot witgekalkt kruis van uitstekende baksteenkoppen.

Witbepleisterd interieur met bakstenen kegelgewelf. Recenter mobilair.


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1989

Aanvullende informatie

Bij de toegang tot de kapel werd aan weerszijden een linde aangeplant om schaduw te bieden aan de bezoekers. Het betreft twee knotbomen als begeleidende beplanting bij de wegkapel die tevens het kruispunt markeren.

Auteurs : Verdurmen, Inge
Datum: 17-07-2017

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Wegkapel met twee lindes [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31069 (Geraadpleegd op 20-01-2021)