erfgoedobject

Landarbeiderswoning Heksenhuisje

bouwkundig element
ID
31072
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31072

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige landarbeiderswoning - heden buitenverblijf (1989) - middenin een weide aan de rand van het Helleketelbos. Depressies in het wetland wijzen mogelijk op een oorspronkelijke omwalling.

Vermoedelijk ingekorte woning met mogelijk een oude kern uit de 18de eeuw. Behouden opkamer onder zadeldak (nok parallel met de straat, mechanische pannen) met overstekende dakrand op houten modillons + een lager rechter gedeelte (golfplaten) met bakstenen schoorsteen. Witgekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op gepikte, bakstenen voeting; laatstgenoemde is hoog en voorzien van een rechthoekige kelderopening onder de opkamer. Zijpuntgevels van de opkamer: links met strobeschieting, rechts met nieuwe bebording, in de top.

Links: aangebouwde lage houten stal onder lessenaarsdak met mechanische pannen.


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1989


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Landarbeiderswoning Heksenhuisje [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31072 (Geraadpleegd op 20-06-2021)