Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Voormalig herenhuis gebouwd in het laatste kwart van de 18de eeuw door Pierre Jacques Cadock, advocaat bij de Raad van Vlaanderen, en ook schepen en trezorier van de stad Poperinge. Hij liet het huis bouwen voor zijn zoon Pierre Guillaume (zie ook het herenhuis op nummer 55). Later werd het pand aangepast tot winkel.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nokrichting parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met drie kleine, houten dakkapellen. Lijstgevel van gele baksteen (geschaafd) op een plint van Atrechtse zandsteen; de bouwnaden onderaan de borstwering (groter baksteenformaat) wijzen op de latere aanpassing (20ste eeuw) van de benedenvensters tot brede winkelramen. Getoogde bovenvensters met strekse latei en beschilderde rocaillesluitsteen; de grijsbeschilderde, geprofileerde lekdrempels (baksteen + tegels) sluiten aan bij de panelen van de borstwering. De markante rondboogdeur is ingeschreven in een geblokte, rechthoekige omlijsting onder driehoekig fronton met geraffineerde, grijsbepleisterde rococoversiering aansluitend bij de soortgelijke uitgewerkte deursluitsteen; deurhoutwerk in neorococostijl. Gevelbekroning door middel van bakstenen, geprofileerde kroonlijst. Witbeschilderde zijgevels.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine