Beschrijving

Volgens het verweerd opschrift van de rechter zijgevel heette dit pand vroeger 'In de Franse soldaat'.

Rijhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak met mechanische pannen (nokrichting parallel aan de straat), uit de tweede helft van de 19de eeuw. In het eerste kwart van de 20ste eeuw werden de begane grond en de gevelcementering aangepast. De grijsbeschilderde, neoclassicistische pilastergevel is bovenaan versierd met kransen, en voorzien van een eenvoudig entablement. Verdiepte borstwering met panelen, tussen de tweede en de halve bouwlaag. Puilijst. Verdiepte, rechthoekige bovenvensters. Twee rechthoekige winkelpuien. Links bevindt zich een driedelige houten winkelpui met marmeren sokkel, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw: een verdiepte deur tussen uitstalramen met gegraveerde initialen B.S. in de medaillonbeglazing van het bovenvak; een tochtportaaltje aan de straatzijde rondbogig afgedekt met een versierd houten hek; het plafond van de etalageruimte bestaat uit spiegelpanelen. Rechts situeert zich een recentere winkelpui ter hoogte van de vroegere poort.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

In 2021-2022 maakt het pand deel uit van een nieuwbouwproject. De gevel van het pand wordt bewaard en geïntegreerd in het project meergezinswoning.

• Informatie van IOED CO7 (februari 2022).