erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
31079
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31079

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Eclectisch rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met leien en mechanische pannen (nokrichting parallel aan de straat) en met een dakkapel, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw (na 1910). De lijstgevel van rode baksteen heeft een natuurstenen parement. Middenrisaliet van één travee. Horizontaal belijnde bovenbouw, te zien aan de gekorniste puilijst, cordons, doorgetrokken lekdrempels, en de houten, gekorniste kroonlijst met tandlijst op modillons. De rechthoekige bovenvensters onder boogveld zijn voorzien van een faïencetegeltableau met art nouveau getinte bloem- en bladmotieven, die ook aanwezig zijn op de borstwering. De begane grond werd gewijzigd tot winkelpui waarbij de soortgelijke boogvelden behouden bleven.

 


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1989


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31079 (Geraadpleegd op 22-06-2021)