erfgoedobject

Horecabedrijf Palace

bouwkundig element
ID
31080
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31080

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Horecabedrijf Palace
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Horecabedrijf volgens het opschrift 'Palace' genaamd, voorheen ook met bioscoop. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een licht gebogen zadeldak met mechanische pannen (nokrichting parallel met de straat), uit het laatste kwart van de 18de eeuw-eerste kwart van de 19de eeuw (?). Deze datering is terug te voeren op de pilastergevel onder gelede architraaf, echter met een recentere, witbeschilderde cementering (20ste eeuw) en een arduinen sokkel met marmeren bovengedeelte (laatste kwart 19de eeuw?). Volgens een foto van rond 1910 bezaten de pilasters oorspronkelijk een meer uitgewerkt kapiteel. Getraliede, rechthoekige kelderopeningen. Verdiepte, rechthoekige muuropeningen. De arduinen lekdrempels zijn doorgetrokken op de begane grond en rusten op pseudoconsoles met rozetten op de bovenverdieping. Nieuwe vensterleuningen op de bovenverdieping. Ook de kroonlijst werd vernieuwd.

  • TILLIE W. & COSSEY S. 1983: Terugblik. Oude straatgezichten in de hoppestad, Poperinge, 31.

Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1989


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Horecabedrijf Palace [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31080 (Geraadpleegd op 25-06-2021)