Herberg A la Ville d'Anvers

Gemeente Poperinge

• Adrescontrole Poperinge (adrescontroles: 12-02-2008 - 14-02-2008).
  • Inventarisatie Poperinge (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herberg A la Ville d'Anvers

is beschermd als monument Herberg A la Ville d'Anvers

Beschrijving

Nr. 43. Voormalige herberg z.g. "A la ville d'Anvers", thans winkelhuis. Hoekhuis Rekhof; tezamen met nr. 45 l., blikvanger in de Ieperstraat vanuit het O. wegens zichtbepalende ligging aan straatbocht. Breedhuis van vijf trav. en twee bouwl.onder licht gebogen, mank (achterzijde) zadeldak (Vlaamse pannen, hanggoot), in kern opklimmend tot 1749 vlg. jaartal van gevelsteen (cf. infra). Verankerde baksteenbouw. Witbeschilderde lijstgevel boven gecementeerde plint. Twee gevelstenen met interessante ikonografie, op de bovenverd.: l., met inscriptie "Anno", Christusmonogram en initialen J.B.V.M., I.C.V.C. mogelijk resp. van Johannes Baptist Van Mechelen en Isabella Clara Van Caeyzele; r., met jaartal 1749 en benaderende voorstelling van barokke kerkgevel boven inscriptie "ANTW.", mogelijk verwijzend naar de Antwerpse afkomst van de bouwheer cf. ook de voormalige herbergbenaming. Houten muurkapelletje met beeld van "O.-L.-Vrouw van St.-Jan" (XX b), op de bovenverd. Rechth. bovenvensters verdiept in getoogde omlijsting met recentere arduinen onderdorpel; kozijnen met jongere T-verdeling. Begane grond aangepast in XX b m.b.t. vermelde winkelfunctie. L., eenvoudige houten winkelpoi met deur hekoppeld aan uitstalraam; hoort bij nr. 451. met meer uitgewerkte houten winkelpui (cf. nr. 45). R., winkelramen en deur ingeschreven in rechth. houten omlijsting; erboven, metselwerk verwijzend naar de oorspronkelijke omlijsting cf. de bovenvensters. Aandaken met muurvlechtingen, bij de vrijstaande r. zijpuntgevel weggewerkt r. tengevolge van XIX-uitbouw van de achtergevel. Gesloten r. zijpuntgevel met uitzondering van het kozijnvenster op de zolderverd.; voorts, jonger gevelgedeelte met twee rechth. kozijnvensters op de tweede bouwl. en venster met rolluikkast op de begane grond. Haaks laag aanbouwsel van negen trav. onder zadeldak (n // Rekhof, Vlaamse pannen), uit XIX; voormalig koets-en stalgebouw van de herberg, type afspanning? (Rekhof nr. 2-4). Verankerde baksteenbouw. Blinde rechth. vensters, gewijzigd tot poort r. Korfboogpoort in de bredere derde trav. Recentere aanbouw aan achterzijde.

TILLIE W., Schreefjes. Vragen. Nr. 6. Gevelstenen te Poperinge (Aan de Schreve, I, 2,1971, p. 18-19).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine